HBN 9 (Friesland

Naast de fotohutten in Overijssel gaan we nu ook mooie hutten in het noorden van ons land verwezenlijken. Vanzelfsprekend in ons geval natuurlijk weer in samenwerking met natuur beherende organisaties. In dit geval is ‘It Fryske Gea’ onze opdrachtgever en partner hierin hetgeen hele mooie mogelijkheden kan gaan brengen.

HBN-9 is een boshut in een van de weinige bosgebieden in Friesland. In het Gaasterland ligt het mooie Rijsterbos waar het Fryske Gea een bedrijfsgebouw heeft. Op dit terrein hebben we een bestaande fotohut verbouwd en ingericht volgens het HBN concept en volop ruimte biedt aan twee personen.

Een speciaal woord van dank richting Hans Pietersma die een aantal jaren terug de basis legde voor een eenvoudige fotohut op deze plek; toen reeds gebaseerd op de HBN hutten. Het was het werkterrein van Hans en hij heeft destijds echt mooie foto’s kunnen maken vanuit zijn hut.

In Friesland zijn nauwelijks mogelijkheden om bosvogels te fotograferen maar met de komst van deze hut zijn soorten als mezen, putters, spechten, lijsters enz voor uw lens te verwachten. Maar hoewel uitzonderlijk hebben ook wezel, boommarter en kleine vliegenvanger zich hier al laten fotograferen. Uiteraard is dit afhankelijk van seizoen en weersomstandigheden. Een langdurige droge en warme periode levert bijvoorbeeld veel drinkende en badende vogels op.

We maken bij deze hut gebruik van een grote watertafel waardoor u een geweldig mooi laag standpunt en mooie achtergronden krijgt. Vanzelfsprekend is ook deze hut optimaal op het licht gesitueerd. We maken bij deze hut gebruik van ons hoogwaardige spiegelglas. We weten inmiddels dat het aantal waarnemingen bij de hut tot 30% toeneemt dankzij het glas! In veel hutten wordt het verkeerde glas gebruikt maar bij ons geen zorgen hierover! Het spiegelglas verhoogd uw kansen enorm. Bovendien heeft deze hut de primeur van weer een nieuwe uitvoering van het glas wat nog minder verlies van licht en dus sluitertijd kost. Het hele spel der natuur is dus heerlijk te volgen vanaf uw zeer comfortabele stoel een ruime hut.

In deze hut hebben we ons eigen hangstatief systeem gemonteerd. U hangt uw lens in het statief waardoor u geen hinder heeft van statiefpoten en elke gewenste hoogte zelf kunt instellen én dankzij de slider ook nog van links naar rechts kunt verplaatsen! Aan het systeem zijn kwalitatief prima balhoofden gemonteerd van het merk Sirui. U heeft de beschikking over de Sirui K-40X balhoofden. (bron: Website) Link naar website: https://www.hanbouwmeester.nl/fotohutten/hbn-fotohut-9/