Fotohut Het Schadron

Website: https://www.fotohuthetschadron.nl/

Fotohut het Schadron is een vogelhut, gelegen in Volkel in het buurtschap Het Schadron.

De hut ligt op privé terrein en is ontstaan door de liefde voor de natuur en de liefde voor de fotografie. Deze twee liefdes komen hier samen doordat er een natuurlijke habitat is gecreëerd voor de zangvogels die hier veelvuldig zitten, die ook weer de roofvogels lokken. Door het plaatsen van heggen om te schuilen, maar ook door het zetten van bes-dragende struiken en het zaaien van wilde bloemen, lok je de vlinders en bijen, waar de vogels weer zo gek op zijn.
Deze groenblijvende hagen en kleurrijke bloemen en heide, zorgen juist weer voor de mooie achtergrond op je foto.
De vijver zorgt voor een natuurlijk drinkplaats en de mogelijkheid om lekker te badderen.
Door de takken die over de vijver hangen krijg je een heel mooi spotlight effect.
Omdat er veel licht is, werk je vaak met lage ISO, ook bij heel snelle sluitertijd. Dat is fijn, want door het grote open weiland wat voor de hut ligt, kan je mooi vliegfoto’s nemen.

De hut is ingegraven , waardoor je een laag standpunt krijgt. De zon komt rechts voor de hut op en gaat links achter de hut onder. Omdat het een weide hut betreft heb je veel licht. Bij veel zon, kan je in de ochtend wel een korte periode wat tegenlicht hebben. Dat is ook afhankelijk van het jaargetijde. Als je je foto dan iets onderbelicht, staat de vogel mooi op de foto. Onderbelichting krijg je makkelijk met een korte sluitertijd en een klein diafragma. Voor de vijver heb je echter geen last van dat tegenlicht, en ook daar zitten veel vogels. Na een korte periode is achter de vijver het licht ook weer goed.

Boven de vijver hangt een grote tak van een boom. Dit creëert schaduw, maar ook mooie spotlight-effecten. Door op meerdere plaatsen rond de vijver voer te leggen , kan je hier de hele dag mee spelen.

Je fotografeert onder het glas door. Hier zit een opening waar je je lens doorheen steekt, afgesloten met gordijntjes.

Zitten de vogels voor je vijver, dan kan je al met een 200mm lens goed uit de voeten. Achter de vijver heb je meer mm nodig.

In de hut staan twee bureaustoelen . Er zijn twee grondplaten aanwezig, waarop je je schommelkop kan bevestigen.

Er staat een koffiezet apparaat en een waterkoker. Ook is er koffie en thee aanwezig, waar je gebruik van kan maken. Natuurlijk kan je zelf ook cup-a-soup meenemen, zodat je met koude dagen iets warms kan drinken.

Er is geen kachel in de hut, maar er zijn wel voldoende dekens aanwezig, die je natuurlijk mag gebruiken.

In de hut is een stopcontact voor het eventueel opladen van je batterij of telefoon.

Achter de hut staat een toilet.

De hut is makkelijk met de auto bereikbaar. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 100 meter lopen.

Voor de woning stopt de bus van Hermes lijn 322. Dit is een rechtstreekse verbinding naar Eindhoven. Vanuit de richting Den Bosch of Nijmegen reis je eerst naar Uden en daar neem je de 322 richting Eindhoven