Thornspic

Website: https://www.hut.thornspic.nl/

MAXIMAAL 3 PERSONEN
De hut is ruim opgezet en geschikt voor 3 personen.

VOORZIENINGEN
De hut heeft WiFi, verlichting, verwarming, senseo, waterkoker en een stroomvoorziening voor het opladen van uw apparatuur.

HUT SETTING
De hut heeft een ondiepe natuurlijke gevormde vijver waarboven twee takken kunnen worden gedraaid.

MACRO FOTOGRAFIE
Tijdens het bloeiseizoen zijn er in de tuin veel insekten en vlinders te vinden. U mag vrij rondlopen in de vogeltuin.

De vogelhut Thornspic is gelegen in een landelijk gebied aan de rand van de noordzijde van de Veluwe in het dorp Doornspijk tussen Nunspeet en het vestingstadje Elburg.

De hut is in 2014 gebouwd in een voormalige paardenweide die mbv het Gelderlands landschap en de gemeente Elburg is omgetoverd tot een wilde bloementuin met gevarieerde bomen en struiken. De tuin maakt onderdeel uit van een oud rietgedekt boerderijtje uit 1890.

Welke soorten kun je aantreffen?

Naast een aantal eekhoorns zijn er huis- en heggenmussen, spreeuwen, hout- en holenduiven, eksters, kauwen, kraaien, vinken, mezen, merels, boomklevers, witte kwikstaarten, roodborsten, de grote bonte spechten. Ook de sperwer en de groene specht zijn regelmatige gasten. In het voorjaar komen daar soorten bij als de boerenzwaluw en soms de huiszwaluw, fitis en soms de tjiftjaf. Ik werk niet met prooien dus rovers zoals de havik en de buizerd zijn echt een uitzondering.

Daarnaast zijn er wat soorten die de vogeltuin minder regelmatig bezoeken zoals groenlingen, glans- en matkopmezen en af en toe staartmezen, goudhaantjes, de kramsvogel, koperwiek en met geluk de steenuiltjes die hopelijk gaan broeden in één van de twee aanwezige steenuilenkasten.

Ook is in de zomer een aantal putters regelmatige gast in de tuin en wordt ook de gele kwikstaart, de zwartkop, gekraagde roodstaart en zelfs het witgatje en de zwarte roodstaart soms waargenomen. De kans dat je die ook daadwerkelijk op de foto kunt zetten hangt natuurlijk ook af van geluk en van het gedrag van de fotograaf. Hoe rustiger je bent en beweegt hoe groter de kans op de bijzondere soorten. Donkere kleding is dan dus ook aan te raden. Denk ook aan je handen die vaak beweging verraden.

Zoals gezegd, naast de vogels is er in het voorjaar en zomer ook genoeg in de vogeltuin te zien waarin je vrij mag bewegen, dus neem dan vooral ook je macrolens mee.

De inrichting.

De hut is ingegraven zodat je op waterniveau kunt fotograferen. De hut meet aan de binnenzijde ruim 3 m bij 2 m en heeft stahoogte (2 m)  Er zijn drie grote kijkluiken en 3 kleine luikjes aan de achter zijde en zijkant. Er zijn 3 royale zitplaatsen en de hut is voorzien van 3 schommelkoppen, een extra grondplaat tbv een eigen schommelkop en een rijstzak. Er is géén glas zodat je geen stops verliest aan licht. De hut ligt met de kijkrichting op het Noorden waarmee je onder alle omstandigheden ideaal licht hebt. De hut is voorzien van elektra voor het opladen van je apparatuur, van WiFi en van koffie- thee-faciliteiten inclusief koffiepads, thee en cup-a-soups etc. Er is een kacheltje/ventilator aanwezig.

Voor de hut ligt een ondiepe vijver van 4,5 x 3 meter met een natuurlijke vorm. De randen zijn begroeid, zodat je geen vijverfolie ziet. Boven de vijver kun je desgewenst twee takken draaien zodat je mooie close-ups kunt maken. De setting mag beperkt (bijv. met kleine zelf meegebrachte boeiende takken, heide of planten in pot) worden aangepast. De vijver ligt op 1,5 meter voor de hut dus een 200-300 mm lens volstaat al. Een 100-400 of 150-600 mm lens is optimaal omdat je dan snel kunt wisselen naar de vogels die vlak voor de hut een bad nemen of komen drinken of eten.

Voer voor de eekhoorns en vogels is aanwezig. Zelf levende meelwormen en walnoten mee nemen is toegestaan. Zelf meegebrachte prooien en kippenvoer etc zijn echter NIET toegestaan.

Gebruik van het toilet kan via een aparte ingang in de woning. Er is voldoende parkeergelegenheid op het afgesloten erf. Voer en vogelvet is aanwezig.
I.v.m. de aanwezigheid van een kleine trap is de hut helaas niet geschikt voor rolstoelgebruikers. In de hut mag niet gerookt worden!

Reserveren.

Omdat het een privéhut betreft op het woonerf wordt deze maar beperkt verhuurd. Bekijk de online agenda voor de beschikbare dagen. Op zondag is de hut ook beschikbaar en heeft zelfs de voorkeur i.v.m. de zondagsrust in de omgeving.

Kort voor aanvang van de gereserveerde dag stemmen we het tijdstip van aankomst nog even af zodat je netjes wordt opgevangen en eventuele praktische vragen nog kunnen worden beantwoord. Het aanvangstijdstip voor gebruik van de hut is op zijn vroegst 07.00 uur. De hut is m.i.v. 2021 beschikbaar van 07.00-18.00 uur.